Wortelkanaalbehandeling

U heeft een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling. Afhankelijk van de complexiteit duurt de (her)behandeling ongeveer 1½ a 2 uur.

Behandeling

Met behulp van een uitgebreid mondonderzoek en diverse röntgenfoto’s stellen wij een diagnose en informeren wij u over de aard van uw tandheelkundig probleem. Indien uw probleem op ons terrein ligt, maken wij met u een planning voor de behandeling die meestal bestaat uit het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling (of herbehandeling van een reeds bestaande wortelkanaalbehandeling) of, indien nodig, een chirurgische ingreep. De behandeling kan 1 tot 2 uur duren en in sommige gevallen is er nog meer tijd nodig. Tevens zorgen wij voor een opbouw of een goede tijdelijke voorziening op de betreffende tand of kies, zodat u enige tijd kan overbruggen voordat u naar uw eigen tandarts gaat voor een definitieve restauratie (knobbeloverkappende vulling, kroon, brug, etc.) Wij zullen u periodiek controleren (meestal na 1 t/m 4 jaar na behandeling) tot uw tand of kies helemaal genezen is.

Risico’s tijdens een wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling bestaat de mogelijkheid dat instrumenten afbreken in het wortelkanaal, dat perforaties (extra openingen) ontstaan, dat er schade aan vullingen, kronen of bruggen ontstaat, dat kanalen niet te vinden zijn, dat tandmateriaal opgeofferd moet worden om toegang te krijgen tot het wortelkanaal en dat tanden of kiezen kunnen breken. Mocht dit gebeuren dan wordt er met u besproken wat op dat moment de beste oplossing is voor u tand of kies is. Soms komt het voor dat een tand of kies niet op de juiste manier reageert op de wortelkanaalbehandeling. Dan kan het nodig zijn een aanvullende chirurgische ingreep te doen.

Andere behandelmogelijkheden zijn:

  • geen behandeling.
  • wachten op duidelijke symptomen en dan behandelen.
  • het trekken van de tand of kies.

De risico’s die deze keuzes met zich meebrengen kunnen zich uiten in pijn, zwelling, verlies van tanden of kiezen.

Kosten

De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van het element dat er behandeld moet worden. De kosten liggen gemiddeld tussen de € 400,- a  € 850,-.
Bij uw intake afspraak kunnen wij een begroting maken.

Voor meer informatie over de wortelkanaalbehandeling.

Voor meer informatie over een herbehandeling.