Chirurgie

NAPIJN

Vrijwel iedere chirurgische ingreep gaat gepaard met wat napijn. Deze duurt bijna nooit langer dan twee dagen en is meestal goed te onderdrukken met een eenvoudige pijnstiller. Als de napijn ernstig is, kunnen sterkere middelen uitkomst bieden. Mocht dit nodig zijn, dan kunt u contact met ons opnemen. Het telefoonnummer staat aan het eind van deze instructie.

ZWELLING

Doordat vocht zich ophoopt rond het operatiegebied, kan het gezicht dik worden en zelfs tijdelijk verkleuren. Dit gaat vanzelf weg. Door direct na thuiskomst ijs tegen de wang te houden, kan de zwelling vaak worden voorkomen. IJsblokjes in een plastic zakje en dat gewikkeld in bijvoorbeeld een washandje is een goed middel hiervoor.

ETEN EN DRINKEN

Het is voor de genezing van groot belang dat de bloedstolling ongestoord kan verlopen en dat de wond zo schoon mogelijk blijft. Zolang de hechtingen nog niet zijn verwijderd is het daarom verstandig geen kruimelig voedsel als beschuit of biscuit te eten. Het is belangrijk veel te drinken en al gauw na de operatie weer normaal te eten.

HECHTINGEN EN NABLOEDING

Soms komt het voor dat de wond nog wat nabloedt. Doordat het bloed zich vermengt met speeksel lijkt de bloeding erger dan zij is. Mocht er toch dieprood bloed uit de wond komen, druk dan een nat gaasje tegen de wond en houd dit gaasje ongeveer een half uur op zijn plaats. Het bloeden zal dan zijn opgehouden. Een week na de ingreep moeten de hechtingen verwijderd worden. Hiervoor maken wij een afspraak onmiddellijk nadat de apex resectie heeft plaatsgevonden.

MONDHYGIËNE

Tandenpoetsen op de plek van operatie kan pijnlijk en lastig zijn. Om de plek toch goed schoon te houden, is er een mondspray ( perio-aid ) meegegeven. Als u twee tot drie keer per dag het geopereerde gebied sprayt, houd u het tandvlees goed schoon. Een nadeel van dit middel is dat bij langdurig gebruik de tong bruin kan verkleuren. Deze verkleuring verdwijnt echter weer vanzelf.

KOORTS

Indien u op de dag van de ingreep wat verhoging heeft, is dat geen reden tot ongerustheid. Is de koorts echter hoog ( 39 C of meer ), dan kan er sprake zijn van een infectie. Het is dan raadzaam te bellen voor een afspraak om de wond schoon te maken.

VRAGEN ?

Mocht u klachten hebben of gewoon vragen, dan kunt u bellen, op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur. Telefoonnummer 070 – 4043907. Buiten deze tijden voor spoedgevallen: 070-4043909

Voor meer informatie over chirurgie.